Mít doma klimatizaci s ionizátorem, který vytváří potřebné záporné ionty, je fajn, ale musíte pamatovat na to, že je to technické zařízení, a že také vyžaduje kontroly, revize a údržbu. S klimatizací je to podobné, jako s automobilem, pokud jen jezdíte, doléváte palivo do nádrže a proháníte vůz, jak se říká, „hlava nehlava“, brzy se objeví první technické problémy – nevšimnete si sjetého vzorku pneumatik, zadřete motor, protože jste nevyměnili olej, praskne rozvodový řemen, neboť už dávno měl být nahrazen novým atd.

klimatizace v domě

Klimatizaci nemůžete ponechat svému osudu nejen kvůli kontrole běhu samotného zařízení, ale také z důvodu nebezpečí požáru, a ze zdravotních příčin. Zdá se vám toto tvrzení nesmyslné?

Požár – napadlo vás někdy, že revize vzduchotechniky může odhalit velmi nebezpečné vrstvy mastného prachu uvnitř potrubí, které se mohou snadno vznítit? Toto bývá velmi častou časovanou bombou v panelových bytech, pokud se tu pravidelné revize odkládají nebo zcela zanedbávají. Byty, které jsou propojené společnou stoupačkou se zavedenou vzduchotechnikou, se mohou dostat do problémů poměrně neočekávaně a požár bytu vás pak může doslova připravit o střechu nad hlavou. Buďte proto bdělí, protože pokud např. venku zapomenete před domem odložený bicykl za sedm tisíc korun a někdo jej ukradne, není to taková tragédie, jako když přijdete kvůli své nedbalosti o byt za dva miliony.

vzduchotechnika na střeše domu

Plísně – stalo se vám někdy, že jste při úklidu objevili např. pod kobercem plesnivou mapu, která tu začala kvést po rozlití limonády? Anebo jste našli plíseň pod oknem, pod parapetem, kde se i přes pravidelné větrání plísni daří? Ve vzduchotechnice se těmto organismům líbí rovněž, protože tu mají ideální podmínky – teplo a vlhko. Ponecháte-li delší dobu rozvody vzduchotechniky žít svým životem, můžete docela zbytečně vdechovat toxické spory plísní, a ty mohou být příčinou i velmi závažných onemocnění. Revize spojená s čištěním vzduchotechniky vás těchto problémů spolehlivě zbaví.

Mohlo by se vám také líbit: