Pálenka patří mezi stálici v našich domácnostech
Pálenka je alkohol, který vzniká destilací zkvašeného ovoce. K jeho výrobě se dá použít takřka jakékoliv ovoce. Nejčastěji se používají švestky, hrušky, třešně nebo třeba směs všeho, co máte na zahradě. I když se to může zdát jednoduché, a spousta lidí si kvas připravuje doma na svoji domácí pálenku, někdy nemusí výsledek dopadnout dobře. Vyrobit dobrý kvas je umění. I to je důvod, proč tolik lidí častěji volí cestu nejmenšího odporu, a koupí si hotovou lahev.

lahev na pařezu

Pálenka zahřeje na jazyku, i v žaludku. Proto je tak oblíbená zejména v zimě, kdy si ji dáváme do čajů, a kdy ji pijeme třeba na horách. Stejně jako vyrobit kvalitní a dobrý domácí kvas je těžké najít dobrého výrobce, kde si hotovou pálenku koupíte. Sázka na jistotu je Pálenice Skanzen Modrá Lihovarek. Pochází ze Slovácka, které je proslulé svým umem ve výrobě alkoholických nápojů.

Právě z této známé pálenice si můžete koupit vynikající pálenky, které si rychle oblíbíte. Ochutnat můžete pálenku z malin, hrušek, rynglí, a nebo třeba z meruněk. Mezi další příchutě patří pálenka ze zázvoru, třešní a višní. Na výběr je skutečně mnoho příchutí, a každý může ochutnat tu, která ho nejvíc zaujala. Všechny pálenky mají nad 40 % alkoholu, takže to nejsou žádné dámské likéry.

švestky na stromě

Pálenka se dá použít všelijak
Nejoblíbenějším způsobem jak si užít říznou chuť pálenky je pochopitelně pití. Dá se pít jen tak, nebo se velice často přidává do čaje. Někdo pálenkou nahrazuje i vodku při flambování, nebo při výrobě různých koktejlů. Stojí za to vyzkoušet různé chutě třeba při přečtení dezertů. Zkuste kapku vmíchat do ovoce – rozdíl bude znatelný a chuť zase o něco lepší. Při výběru opravdu dobré pálenky je důležité zvolit vhodného výrobce, což může být někdy těžké – protože výrobců je na trhu tolik. Když sáhnete po Skanzenu, víte, že pijete e kvalitu a vynikající výrobek.

Mohlo by se vám také líbit: