Je lepší než zeď

Kdybyste chtěli na hranici svého pozemku postavit zeď, museli byste nejprve vyhloubit po celé délce hlubokou základovou rýhu, souvislou, bez přerušení. Rýha by se pak musela zabetonovat, aby následně mohla nést cihly, kameny, tvárnice a podobný stavební materiál. Výkop pro zeď se vám poměrně prodraží, a pokud jej budete kopat svépomocí, bude to velmi náročný proces.

velká cihlová zeď

U betonového oplocení se hloubí pouze základy pro sloupky v dvoumetrových rozestupech, tedy odpadá hloubení celé dlouhé rýhy. Tento proces je mnohem rychlejší, levnější a méně náročný, co se týče fyzické námahy. Tím pádem se to příznivě projeví i na celkové ceně betonového plotu Montáž MPC.

šípky u zdi

Další věc – zeď z cihel stavíte po jednotlivých cihličkách, postupně a pomalu. Jak se říká, „cihla k cihle“, ale tím opět strávíte u rozsáhlejší parcely spoustu času. Betonový plot se staví mnohem rychleji. Stačí zabetonovat do země sloupky, nechat beton zatvrdnout a pak už stačí jen do drážek ve sloupcích postupně vsouvat tenké ploché panely. Drážky udržují panely v přesné poloze a není možné, aby z nich vyklouzly a plot se zřítil, je to navíc metoda suchého zdění, takže nepotřebujete žádná lepidla, maltu, tmel apod. Úsek, který vystavíte z cihel během několika hodin, máte u betonového plotu postavený za několik minut.

Bez mechanizace se nadřete

Stinnou stránkou betonových plotů je hmotnost jednotlivých dílů. Pokud stavíte cihlovou zeď, zvládnete to klidně i sami, bez pomocníka, protože jedna cihla váží něco mezi třemi a pěti kilogramy, a zvedat cihly lze pohodlně v jedné ruce. Betonové ploty sestávají ze sloupků a z panelů, přičemž každý sloupek váží zhruba třicet kilo, a panel něco mezi sedmdesáti a sty kilogramy.

Nemůžete si zkrátka dovolit stavět betonový plot sami, potřebujete někoho k ruce, kdo bude s vámi těžké panely přenášet, a budete potřebovat i kladkostroj či jeřáb, který každou desku zvedne do výšky a zasune ji do drážek mezi sloupky.

Mohlo by se vám také líbit: